De link tussen tandheelkundige gezondheid en mentale gezondheid

Tandheelkundige gezondheid en mentale gezondheid zijn met elkaar verbonden. De mentale gezondheid van een persoon kan op verschillende manieren negatief worden beïnvloed door de tanden.

Talrijke psychische problemen, waaronder angst, een laag zelfbeeld, gebrek aan vertrouwen en het opnieuw opduiken van oude psychische problemen, kunnen worden veroorzaakt door een slechte tandheelkundige gezondheid. één van de nadelige effecten van het hebben van een slecht gebit is bijvoorbeeld dat het ongemakkelijk wordt om te glimlachen. Zelfvertrouwen en een slecht gebit gaan doorgaans niet samen. Zo kan een persoon meer gereserveerd en teruggetrokken worden, wat symptomen zijn van sociale angst.

Om van de hoogst mogelijke kwaliteit van leven te kunnen genieten, moet zowel de tandheelkundige als de mentale gezondheid regelmatig worden verzorgd. Hoeveel de tandeheelkundige gezondheid van een persoon hem mentaal beïnvloedt, hangt af van zijn perspectief en manier van denken, maar een goede mond gezondheid maakt de zaken veel eenvoudiger. Laten we dus eens kijken naar hoe tanden de mentale gezondheid beïnvloeden en vice versa.

Hoe beïnvloedt de tand gezondheid de mentale gezondheid?

Sociale angst

Mensen ervaren om verschillende redenen sociale angst vanwege hun tanden, waaronder slechte adem, scheefheid, vergeling en rottende tanden. De mentale gezondheid van een persoon zal enorm lijden als ze niet kunnen glimlachen of communiceren zonder hun tanden te laten zien. Ze verbergen uiteindelijk hun tanden en zijn sociaal onhandig.

Een laag zelfbeeld

Tanden die de mentale gezondheid beïnvloeden door zich te richten op iemands eigenwaarde, kunnen een cruciale rol spelen in iemands zelfrespect. Volgens een onderzoek hadden mensen die dachten dat ze ‘minder aantrekkelijk’ waren, een lagere zelfwaardering dan mensen die dachten dat ze ‘aantrekkelijk’ waren. Dit versterkt het idee dat iemands uiterlijk, inclusief hun tanden, hun gevoel van eigenwaarde beïnvloedt. Sommige mensen worstelen met een slecht gebit en zelfvertrouwen, vooral omdat de aantrekkelijkheid van het gebit een belangrijk onderdeel is van de kwaliteit van leven.

Depressie

één van de belangrijkste psychische problemen die veel mensen ervaren, is depressie. Problemen met de gezondheid van het gebit zijn slechts één van de vele dingen waardoor iemand dit kan ervaren. Door het gebrek aan mondzorg kunnen een slecht gebit en een gebrek aan zelfvertrouwen een grote invloed hebben op hoe iemand zichzelf ziet. Dit zet een reeks gebeurtenissen op gang die sneeuwballen in een depressie, beginnend met een gebrek aan zelfverzekerdheid en zich zo ontwikkelt tot sociale angst en uiteindelijk volledige verwaarlozing van de tandheelkundige gezondheid als gevolg van een negatief lichaamsbeeld.

Geef een antwoord

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Hoi, hoe kunnen we je helpen?
× Stel je vraag hier